La Perm

Bild på en svartvit LaPerm.

La Perm kan ha både rak och lockig päls. Foto: Krister P.

Kattrasen La Perm nöjer sig i regel inte med ett liv vid sidan om – den vill vara med sina människor i stort och smått. Du får inte göra något över huvud taget utan att din La Perm vill vara med och hälpa till. Det är en väldigt social katt som knyter starka band med sina ägare, den uppskattar direkt ögonkontakt och pratar gärna med sin mjuka kvittrande röst.

La Permen är intelligent, vänlig och lekfull, och tackar varken nej till apportlek, koppelpromenad eller en mysstund i soffan. Den är en avslappnad och självsäker varelse och en utmärkt problemlösare.

La Permen finns både med semilång- och korthårig päls. Korthåren har vågig päls och svans som en flaskborste, medan den semilånghåriga kan ha vågor, lockar eller hårt krull över hela kroppen, en yvig plymsvans och halskrage samt krusiga tofsar bakom öronen. Pälsen skall ha en blandning av mjukhet och krispighet och får inte vara för tjock och tät – den skall lätt gå att dra fingranrna igenom och känna huden under. Pälsen är mycket lättskött, en genomkamning då och då räcker långt!

Det kan födas ungar med rak, lockig eller utan päls (BS-born straight, BC-born curly, BB-born bald), där de nakna får lockig päls med tiden. La Permens rexanlag är dominant, så det behövs endast en lockig förälder för att få lockiga barn och det är även därför det kan födas släta ungar efter två lockiga föräldrar.

Rasen är sund och frisk och har hög fertilitet.

Utseende

La Permen är en medelstor katt av lätt elegant typ med muskulös kropp och höga ben, högre bak än fram. Huvudet är något kilformat med mjuka konturer, lite längre än det är brett. Nosen är mediumlång, bred och rak med en lätt inbuktning vid näsroten. Framträdande runda morrhårskuddar och en stark haka. De medelstora öronen (hellre lite större än mindre) är placerade i kilformens förlängning. Ögonen är uttrycksfulla och mandelformade och kan vara i vilken färg som helst. Svansen är lång och avsmalnande.

La Permen finns i alla färger och mönster, inklusive vitfläck och maskat i alla grader.

La Perm är sedan 2015 godkänd i FIFE.

Text: Jenny Ägirsdotter

Senaste nytt 11 juni-24 Vi har kattungar!

Sippan har blivit mamma den  8 juni-24, det blev en stor kull på 10 kattungar! Alla ännu så länge levande, men första veckan är alltid kritisk. Allt gick bra, de ploppade ut som på löpande band. Hon är en stolt moder och gör allt rätt trots att hon är...

Senaste nytt 13 februari-24

Alla kattungar i Färgkullen har fått nya hem. De nya ägarna är supernöjda med sina nya familjemedlemmar. Ev så blir det en kull på Sippan under våren tidig sommar, annars planerar jag kull i höst, kommer lägga in under planer när jag vet mer.  

Två Töser kvar! 2024-02-05

Grace McGrey, den ljusa(rödsilverspotted) och Turid McTurkos är nu 14 veckor och redo att lämna hemmet.En fantastisk kull på 10 kattungar superfriska keliga orädda ja helt enkelt underbara. De andra syskonen har nu lämnat hemmet så det är bara dessa två kvar. Fler...

Uppdatering 22/12-23 Färgkullen nya bilder

Nu har gänget blivit 8 veckor och den 5 mil långa resan till veterinären för första vaccinationen är avklarad. Alla fann sig i att åka bil ingen mådde illa och ingen sa ett pip. Så inte heller hos veterinären alla tog tyst emot sprutan och lät sig kollas igenom med...